19 March 2009

CINCIN

adik : kak, nak tnya sket la..

kite : ape die??tnya la...

adik : tadi adik tengok kat tv ade orang tu nikah..pastu pengantin llaki sarungkan cincin kat jari manis tangan kiri pengantin perempuan...nape ek?nape x kat jari lain?

kite : heee..jap eh akak try cari jawapannya...

kite pun bincang jap ngn jibah..

jibah : eh cam nak jadik perunding kawin pulak die ni

kite : heee...yela ade adik tnya..kte pulak x pasti sangat jawapannya..ade kaitan ngan sunnah nabi x?

jibah : jap eh kite search..

after a few minutes ,

jibah : ha...ni die sbbnye...

pastu,

kite : sebab sunnah nabi la..Nabi Muhammad SAW ade berpesan kepada Saidina Ali sesudah Saidina Ali berkahwin dgn Siti Fatimah iaitu anak kesayangan baginda. Nabi Muhammad SAW berpesan kepada Saidina Ali kalau memakai cincin pakailah di jari manis atau kelingking dan jangan memakai cincin pada jari tengah dan jari telunjuk...

adik : ooo...camtu rupenye...

kite : yang tangan kiri or kanan tu x pasti la..maybe pakai kat tangan kiri 2 adat melayu kot...heee...x sure la..

adik : oo....ok..thanx kak...

kite : nape tetibe tnya ni?

adik : saje je nak tau..curious jap..

kite : yeke..adik ni suke sangat berangan nak kawin..ish3...berangan je die ni..study dlu..

adik : yela2..akak ni x caye kat adik pulak..btol la adik tanya je..

kite : yela2..caye la..

heee....saje kali ni nak post pasal pemakaian cincin bg laki n pompuan..sebab skarang ni makin ramai yang pakai cincin secara suke-suki je..ade tu pakai kat jari tengah n telunjuk sebab nak nampak lain drpd yang lain..

Nabi Muhammad larang kite pakai cincin kat jari telunjuk ngan tengah sebab meniru cara berhias kaum yang dilaknat Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s...

so skarang ni kalo kite nak pakai cincin pakai la ngan niat ikut sunnah nabi..insyaAllah dapatlah kita pahala nanti..

wallahualam...

2 comments:

crixerity said...

oooowh.tatau lah pula..
haha..bagus gila adik kau..hik4...
akak dia pun sama...sanggup lak tu carikan...hik4

:)

azra_sareera said...

huhu..da die tnye..
kne la jwb kn3..
lgpun bole tmbh ilmu sndri jgk..